Sagen & Legenden

De omgeving van De Lutte staat bekend om haar vele sagen en legenden. Sommige zijn verzinsels, anderen zijn zeker waar.  De Hellehond, de Witte Wieven, smokkelverhalen, de Loabult waar vroeger de galg stond, de sproakstee waar recht werd gesproken. Ook zie je veel Maria-kapelletjes, onderdeel van de cultuur in Twente.

Bad Bentheim

Net over de grens ligt Bad Bentheim. Middelpunt van deze stad is het middeleeuwse kasteel. Burg Bentheim is één van de best bewaarde burchten in Duitsland. Vanaf de Pulverturm heb je een adembenemend uitzicht. Het kasteel was een favoriet object voor de Nederlandse schilder Jacob van Ruisdael.

Oldenzaal

Hanzestad Oldenzaal was vroeger de belangrijkste stad in Twente. De Plechelmusbasiliek “de Oale Grieze” torent hoog boven de stad uit. In Oldenzaal vind je diverse kleine musea zoals het Palthehuis en Museum de Pelgrim. En de basiliek is zeker een bezoek waard!

Ootmarsum

Het oudste stadje van Twente! In het historische centrum vind je veel galerieën, kunst, woonwinkels en een openluchtmuseum. Ook zijn er zeer regelmatig “siepelmarkten”. Ootmarsum is op fietsafstand vanaf Truus en biedt veel cultuur in Twente.